Рецепти
Рецепти

Рецепти

Оценете
(0 гласа)
Бабек  от серия " Месокомбинат Асеновград " . Начин на приготвяне: 1. Червеното месо и гърдите се смилат на едра решетка, като се редуват. 2. След това смляното месо се поръсва с червен пипер, сол и смесените подправки за станимашки букет. 3. Месото се размесва добре, за да стане хомогенна смес. Накрая се поръсва със селитра. 4. Месото се разпределя равномерно в съда, като се натиска, за да излезе въздухът. Покрива се с найлон и се оставя да отлежи 24 часа. След това се разбърква, отново се покрива и се оставя да престои още 24 часа. 5. С помощта на фунията към месомелачката смляното месо се пълни плътно в обвивките. 6. Краищата се завързват, така че да не влиза въздух и готовият бабек се поставя на леко проветриво място, на сянка. 7. След няколко дни бабекът се валира. Трябва да престои между 24 и 48 дни (в зависимост от това дали е в изкуствени или в естествени обвивки), като периодично се валира.
Оценете
(1 глас)
Сушеница от серия  " Месокомбинат Асеновград " .   Начин на приготвяне: 1. Добре изстудените меса се нарязват на ивици. 2. Нарязаното месо се смила през 4 мм решетка. 3. Смляното месо се подправя с предварително смесените сол, кимион, черен пипер, захар и селитра. 4. Сместа се омесва много добре и се оставя да престои покрита в хладилник 2 денонощия при температура 5 градуса. 5. Замразената сланина се нарязва на парченца с големината на оризово зърно. Добавя се към престоялото месо и се омесва добре. 6. Червата се поставят в купа, заливат се с хладка вода и се оставят да престоят, за да се отпуснат. Използват се  говежди  и свински тънки черва. 7. След като се отпуснат, червата се пълнят с готовата кайма с помощта на фуния. Ако някъде остане въздух, мястото се набожда с топлийка, за да излезе въздухът. 8. Краищата на червата се връзват и сушениците се нареждат на сухо, сенчесто и проветриво място. 9. След 2-3 дни (след като завехнат) сушениците се нареждат плътно една до друга, притискат се с дъска и се затискат с тежест , за да се получи характерната форма на паралелепипед. Оставят се да престоят така 2 дни. 10. Ако не получат нужната форма, сушениците престояват още 1-2 дни. След това отново се оставят да висят на сухо и проветриво място, сушат се 20-22 дни и са готови за консумация.  
Оценете
(2 гласа)
  Колбас закуска от серия " Месокомбинат Асеновград " .     Начин на приготвяне: Изкуствените черва се слагат в купа, заливат се с вода и се оставят да престоят, за да се отпуснат. 2. Охладеното свинско и говеждо месо се смила в месомелачка с решетка с 4 милиметров отвор. 3. Замразената сланина се нарязва на малки парченца с големината на оризово зърно. Добавя се към смляното месо и  се омесва докато се получи еднородна смес. 4. Сместа се подправя със сол, кимион, черен пипер, захар, индийско орехче и лют пипер. 5. Прибавят се селитра и стартерна култура и месенето продължава, докато се получи хомогенна смес. 6. Червата се пълнят плътно с приготвената пълнежна маса. 7. След това краищата се завързват здраво. 8. Саламът зрее 4 дни, като първоначално се оставя да виси в помещение със стайна температура – 22 градуса. В следващите дни температурата постепенно се сваля до 16 градуса. 9. След това обвивката се отстранява и саламът се валира в смесените чубрица, кимион и черен пипер. 10. Валираният салам се увива в стреч фолио. Съхранява се в хладилник 10-15 дни.